Sumber: Norazizah Abdul Hamid FB kongsi resipi
BAHAN BAHANNYA :-
125 gm tepung penaik -diayak dahulu-
5 biji telur
120 gm gula castor
2 sudu susu segar
1 sudu teh ovellate
1 st esen vanila
75gm minyak jagung....
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Pukul telur sampai kembang putih...
2. Masukan gula + ovalet pukul sampai kembang
3. Masukan tepung + susu +esen vanila sedikit
demi sedikit sampai habis ...sebatikan
4. Masukan minyak jagung n gaul sebati ....
5. Lapik loyang 10'' gan raping peper ..
6. Panskan oven 180 c
7. Masukan adunan masak secara kaedah steam bath...
8. Guna api bawh sahaja..bile kek dah kuning buka api
atas sekejap...bg kek keras skit... n buka balik api bwh..
masak sampai masak n kek kekuningan ...izah masak
dlm mase 1 jam 15 min...
9. Bila kek sejuk potong 3 lapisan..
Untuk inti leyer..
100 gm butter
250 gm krim cheese
10o gm gula icing di ayak
100 gm fresh cream..
jus lemon
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Pukul butter n cream cheese sehingaa sebati...
kemudian baru masukan gula icing yg diayak
tadi n akhir sekali baru masukkan fresh cream
pukul sampai kembang.
2. Kemudian ratakan pada kek pada lapisan yang
pertama hingga lapisan yang terakhir.
UNTUK HIASAN:-
150 gm fresh cream
25o coklat putih....di parut halus...
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Pukul fresh cream sampai kembang.....
2. Ratakan pada permukaan kek sampai rata
dan hiaskan dgn parutan coklat putih.
0 comments: