BAHAN BAHANNYA :-)
500 gram ubi keledek putih (buang kulit dan timbang)
60 gram tepung gandum
sedikit garam
4 sudu besar gula pasir
1/4 cawan air
minyak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Ubi keledek dikupas kulit dan potong
2 atau 3 dan rebys hingga empuk
2 atau 3 dan rebys hingga empuk
2. Lenyet hingga halus, masukkan tepung gandum
dan garam.
3. Uli hingga sebati.
4. Ambil sedikit adunan bulat2kan.
5. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga masak.
6. Toskan minyak.
7. Dengan menggunakkan kuali yang sama buangkan minyak
tadi masukkan gula dan air, masak hingga gula pekat.
8. Selepas itu masukkan bebola, gaulkan pelahan2
hingga gula tadi salut pada bebola.
9. Padamkan api dan terus kacau pelahan2 hingga
gula tadi kering.
Siap untuk dihidang
0 comments: