Followers

Friday

PUTU MAYAM


PUTU MAYAM
Resepi- AZLITA AZIZ

BAHAN-

2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak jagung
2 cawan tepung beras
daun pisang
Gula merah atau gula Melaka di hiris halus
Kelapa parut putih di gaul dengan secubit garam 
    
CARA MEMBUATNYA - 
  
Mula-mula kita sediakan daun pisang dahulu

Daun di cuci bersih dan lap kering
Gunting bentuk bulat dan sapukan sedikit minyak jagung supaya putu mayam tidak melekat di atas daun. Ketepikan

Kemudian kita panaskan air dahulu hingga mendidih
Bila dah mendidih masukkan garam dan minyak jagung, gaul rata
Tutup api dan masukkan tepung beras sikit-sikit sambil terus kacau hingga ia menjadi doh yang lembut.
Hati-hati ya sebab panas.
Masa doh panas-panas tu terus masukkan dalam acuan maruku.
Pilih lubang yang paling kecil ya untuk putu mayam

Putar acuan bentuk bulatan dan biarkan doh bertali itu jatuh atas daun pisang

Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis.
Susun dalam kukus

Sebelum tu air kukusan hendaklah di panaskan hingga didih
Kemudia kukus putu mayam
Tutup kukusan hendaklah di bungkus dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitik pada putu mayam dan buakan ia lembik nanti
Kukus jangan lama sangat tau nanti dia lebik anggaran 2 ~ 3 minit gitu dah angkat

Kemudian bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut putih yang dah di campurkan secubit garam. Di makan juga bersama gula merah atau gula Melaka.


Kalau putu mayam yang warna hijau tu, air yang di gunakan air pandan. Ambil 5 helai daun pandan campur dengan 2 cawan air dan kisar. Kemudian tapis.
Air tu kita masak, kalau kurang hijau tambahkan sedikit pewarna hijau apple.


Mudah aje kan buat putu mayam ni..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails