Followers

Thursday

STRAWBERRY LAYER CAKE

   
Selamat ulang tahun perkahwinan abah ngan mama yang ke 24 tahun. Semoga panjang umur , murah rezeki dan beroleh kebahagiaan didunia dan Akhirat.
may god bless you
 Sumber : Hana memories

  Syrup (Mama tak buat)

  30g gula
  60ml air panas
  satukan bahan hingga gula larut
      Cream/Filling



      400ml whipping cream ( non dairy whipping cream @ fresh cream )
      30g gula
      300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan
        cocktail in syirup secukupnya

      CARA MENYEDIAKANNYA :-

            1. Untuk membuat filling - Putar whipping cream
                dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over
                mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping
                cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.
                rujuk link di atas.
           2.  Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian.
           3. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush
                hingga lembab. (mama tak buat step ni).
                Kemudian sapukan cream.
           4. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua dan cocktail.
                Letak lagi cream menutupi strawberry.
           5. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah
                tadi (sapu syrup dan buh cream).
           6. Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu
                syrup, cream dan stroberi.
           7. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
               Sejukkan baru potong


        Sponge cake

        BAHAN BAHANNYA :-

        Bahan A

        300 grm sponge mix
        300 grm telor (5 biji telur gred A)
        60 ml air

        Bahan B

        60 ml butter yang telah dicairkan (sejukkan) 

        CARA MENYEDIAKANNYA :-

        1. Masukkan bahan A kedalam mixer dan kacau 
            hingga sebati dengan kelajuan yang tinggi.
        2. Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
        3. Campurkan bahan B perlahan lahandan bancuh
             hingga sekata.
        4. Tuangkan campuran kek kedalam acuan bersaiz
         9 inci yang sudah digriskan dengan marjerin.
        5. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan pada
            suhu 180c selama 30 - 35 minit.
        6.Setelah masak telanggkupkan kek keatas rak kek
            selama 5 minit dan terbalikkan semula kek itu.
            Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam
            di bahagian tengah.

        0 comments:

        Related Posts with Thumbnails