Selamat ulang tahun perkahwinan abah ngan mama yang ke 24 tahun. Semoga panjang umur , murah rezeki dan beroleh kebahagiaan didunia dan Akhirat.
may god bless you
Sumber : Hana memoriesSyrup (Mama tak buat)
30g gula
60ml air panas
satukan bahan hingga gula larut
400ml whipping cream ( non dairy whipping cream @ fresh cream )
30g gula
300g strawberry - separuh potong dan separuh hiasan
cocktail in syirup secukupnya
1. Untuk membuat filling - Putar whipping cream
dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over
mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping
cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.
rujuk link di atas.
2. Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian.
2. Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian.
3. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush
hingga lembab. (mama tak buat step ni).
Kemudian sapukan cream.
4. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua dan cocktail.
Letak lagi cream menutupi strawberry.
5. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah
tadi (sapu syrup dan buh cream).
6. Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu
syrup, cream dan stroberi.
7. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
Sejukkan baru potong
7. Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
Sejukkan baru potong
Sponge cake
BAHAN BAHANNYA :-
Bahan A
300 grm sponge mix
300 grm telor (5 biji telur gred A)
60 ml air
Bahan B
60 ml butter yang telah dicairkan (sejukkan)
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Masukkan bahan A kedalam mixer dan kacau
hingga sebati dengan kelajuan yang tinggi.
2. Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3. Campurkan bahan B perlahan lahandan bancuh
hingga sekata.
4. Tuangkan campuran kek kedalam acuan bersaiz
9 inci yang sudah digriskan dengan marjerin.
5. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan pada
suhu 180c selama 30 - 35 minit.
6.Setelah masak telanggkupkan kek keatas rak kek
selama 5 minit dan terbalikkan semula kek itu.
Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam
di bahagian tengah.
0 comments: