Followers

Monday

BLACK PEPPER CURRY PUFF TUNA




Sumber Cik Mat Gebu

BAHAN BAHANNYA :-

1 tin ikan tuna dalam tin
2 camca besar mentega
1/2 cawan mix frozen mix vege (campuran lobak merah,kacang pis, dan jagung)
1 biji bawang besar (di cincang halus)
2 ulas bawang putih (di cincang halus)
1/2 camca teh biji lada hitam (di tumbuk halus)
2 helai daun bay
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk pala,garam dan gula
sos thousand island secukupnya
10 keping pastry puff (saiz 4x4 inci)
1 kuning telur + 1 camca besar susu cair
serbuk lada hitam untuk di tabur

CARA MEMBUAT :-

1. Panas kan mentega hingga cair,tumis bawang besar
      bawang putih dan daun bay hingga harum.
      masuk kan tuna, kacau rata dan tuan susu cair.
      kacau lagi.
2. Masukkan sebuk pala,lada hitam tumbuk dan  mix vege,            
       kacau rata.tambah garam secukup rasa dan secubut gula.
       masak dengan api perlahan hingga kering
       tapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
 3. Pastri puff di potong 2,satu di kelar dan satu lagi 
       biar kosong. sudukan sedikit inti,lebih kurang satu
       camca besar, ratakan dan letakkan sos thousand island
       atas inti tadi,temukan bahagian atas dan bawah
       tekan tepi2nya dengan garfu. Alih ke dalam
       dulang pembakar yang telah disapu dengan
       sedikit mentega.
4. Sapu kuning telur pada setiap permukaan
      puff tadi dan tabur dengan serbuk lada hitam.
      bakar 200C,selama 20 minit.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails