Followers

Wednesday

SPONGE KEK LAPIS NUTELLA


 Sumber : iytafrozen

BAHAN BAHANYA

2 biji telur
2 biji telur kuning
85gm gula castor
50gm Tepung
8gm Tepung jagung
1 tsp baking powder
1/2 sudu besar Ovalette
1/2 tsp esen vanila
30gm air sejuk

40gm minyak


CARA MENYEDIAKANNYA:-


1. Putar semua bahan kecuali minyak hingga
    kembang dan gebu menggunakan kelajuan maxima

2. Kemudian masukkan minyak pelahan-lahan
    (sedikit demi sedikit). Kacau hingga sebati

3. Ambil sedikit adunan dan campurkan dgn pewarna
    (ikut suka nak warna apa - utk membuat corak)
4. Masukkan adunan kedlm tray 10" x 10"
5 .Bakar pada suhu 200c selama 15minit. 
    Gunakan api oven atas-bawah
6. Bila dah masak..keluarkan dan sejukkan 
7. Potong kek menjadi dua bahagian
    sapukan dengan coklat Nutella/ jem/buttercream
8. Lapiskan dengan satu lapis kek lagi.
    Siap untuk di hidang...
    
   

2 comments:

Unknown said...

assalam mama, memang sedap kalau bubuh nutella ni coz dulu pernah mkn kek tapak kuda ada bubuh nutella..tapi yg ni lum pernah mkn lagi nk tapau mamanya ni nk rasa pulak...hehehe

mamasyipah said...

waalaikumsalam nieza...ha arr laaank2 mama suka sngat kek ni walaupun simple tapi sedap...

Related Posts with Thumbnails