Kek Karamel
Sumber :- Munira Baharum ( kongsi resipi )
BAHAN BAHANYA :- ( Loyang 7 inci x7 inci )
2 @ 4 sudu besar gula
Masukkan dalam loyang jadikan gula hangus.
BAHAGIAN ATAS KARAMEL
1/2 tin susu cair ( mama guna 200 gm )
70 gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla (mama guna esen pisang )
3 biji kuning telur
(kacau sebati bahan diatas jangan sampai berbuih)
LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (mama guna minyak jagung )
pukul telur kuning,air dan minyak hingga kembang
masuk gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda
masukan tepung yang dicampur
baking powder tadi - ketepikan
MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 sudu krim tartar
Pukul hingga kembang dan bertanduk
bila kita angkat adunan tak jatuh.
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Campurkan bahan A dan B kacau dengan tangan sehala.
2. Masukkaan karamel dalam loyang gula hangus tadi.
3. Masukkan bahan kek tadi (A t B).
4. Masuk berselang seli warna. buat hingga habis.
5. Bakar secara double boiler selama satu jam.
6. 1/2 jam pertama letak loyang dibahagian bawah oven
1/2 jam akhir alih loyang keatas bakar dengan suhu
160 -180 bergantung pada oven masing2.
7. Bila masak sejukkan 10 minit baru terbalikkan kek.
Siap untuk dihidang, kalau suka makan sejuk2
masuk dalam peti ais sekejap.
2 comments:
salam, ziarah singgah dan kenalan. cantik sungguh kek karamel, warna ijonya sweettt.
terima kasih singgah blog mama..cuba la kek karamel sedap tau..