AGAR-AGAR KARAMEL by Fidah Shamen
COPY:Izah Muffin
COPY:Izah Muffin
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair,
kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi
kuning keemasan dan kelihatan berbuih.
Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati.
Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang
dalam bekas untuk membekukan agar2.
2. Satukan susu cair dengan tepung kastard,
2. Satukan susu cair dengan tepung kastard,
kacau rata dan tapis. Satukan gula,
air dan sebuk jelly/serbuk agar2,
kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga
semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan
masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat
3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat
(bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali),
matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi
karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam
peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan
isi dalam piring, hidangkan dingin...
1. Bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air,
sbb tekstur puding jd keras sket
2. Dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan
gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
3. Kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak
lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb
serbuk agar2 tu akan buat adunan akan
pejal tak seperti kalau guna jelly
0 comments: