Followers

Friday

SICILLIAN ORANGE CAKE


Mama tak buat aising mama tabur snow powder jaa..

 Terima kasih pada penyumbang resipi ni.. sedap sangat. Tak lupa juga pada Hana sebab mama copy resipi dari blog Hana.

Sumber : Hana
Resipi Asal : Rima singapore

BAHAN-BAHANNYA

250g butter - suhu bilik
250g gula pasir -mama buh 210g.
4 biji telur size m
11/2 sk parutan kulit oren
250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85ml jus oren


BAHAN UNTUK AISING


125g gula aising
5 sk jus oren

CARA MENYEDIAKANNYA

1. Panaskan oven 170c. sapu loyang 22 cm dengan butter 
     di keliling. Dan alas loyang dengan baking paper.
2.  Pukul mengtega dan gula hinggan berkrim selama 
      4-minit. pecahkan telur, masukan satu per satu.
      masukan parutan kulit oren. pukul lagi sehingga
      kembang.
3.  Perlahankan speed, masukan tepung sedikit demi 
      sedikit berselang seli dengan jus oren
4.  Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 
      45-50 minit. cucuk sebelum keluarkan dari oven.
      jika kek belom masak dan permukaannya
      sudah keperangan, letakkan aluminium 
      foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan 
      teruskan membakar.
5.  Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas 
      wire rack. kemudian baru sisipkan.
6.  Untuk membuat aising campurkan gula 
      aising dan jus oren kedalam mangkuk kacau 
      hingga berkrim. Curakkan keatas kek tadi  
      dan boleh la di potong dan di nikmati.

  Mama guna Bundt Pan yang berukuran 10inci.

2 comments:

hana said...

sungguh gebu dan cantik kek mama... sedap kan ma... nak carik oren lagik nak wat gak la.. eh! mintak sepotong dulu! hihihi

mamasyipah said...

terima kasih Hana.. haarr laa sedap kek tuu suka sgt2.cpat2 g cari oren tu nanti abis.

Related Posts with Thumbnails