Moon cake, bersih suci dan yang penting HALAL.
Sumber : Carson bakeri
BAHAN - BAHANNYA :-)
Menghasilkan 30 biji kuih bulan.
600 grm tepung hong kong
450 grm golden syrup
180 ml minyak masak cap pisau @ cap helang
1 sudu besar air abu
2 biji kuning telur t 2 sudu kecil air ( tapiskan )
1 kilo inti kacang merah/ hitam/lotus
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Campurkan golden syrup, minyak dan air abu hingga sebati.
2. Masukkan tepung gaulkan dengan menggunakan
spatula hingga sebati.
3. Tutup adunan tadi dan rehatkan selama 5 jam.
4. Sementara itu timbang inti kacang seberat 30 grm dan bulat2kan.
5. Timbang adunan tepung yang telah direhatkan tadi
seberat 40 grm dan masukkan inti kacang dan buat bentuk bulat
macam kita buat kuih badak.
6. Kemudian masuk dalam acuan kuih bulan tekan hingga
sedikit padat.Buat hingga habis.
7. Susun dalam loyang yang telah dialas dengan kertas.
8. Panaskan Oven 165c ( ikut Oven masing2 la ya )
9. Bakar sekejap lebih kurang 12 minit keluarkan dan biarkan sejuk.
10. Kemudian sapu kuning telur di seluruh kuih tadi dan
bakar semula hingga masak.
Selamat mencuba..
Kuih bulan seelok2nya biarkan terdedah pada angin selama 2 hari
baru sedap di makan, kalau lagi lama lagi sedap sebab dia makin lembut.
Moon cake - Red Bean
Tempahan dari jiran sebelah rumah
Tempahan dari Afida Cik Mat
Tempahan dari Esah Jalal
0 comments: