300 gm butter (unsalted butter)
280 gm tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking pawder* (*digaul rata dan diayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovelette
250 gm gula halus
30 gm gliserin*
20 ml air* (disatukan)
11/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawbery emulco
1/2 camca teh esen rose
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Leser tin berukuran 8x8x3 inci dengan mentega,
alas dasar tin dengan kertas minyak, leser kertas
tadi dengan sedikit mentega.Ketepikan.
2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana,
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis,
putar rata dan alihkan kedalam mangkuk lain.
3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering,
masukkan gula halus dan ovelette, putar hingga rata.
Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada
kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental
seperti adunan bauhulu.
4. Perlahan sedikit speed dan masukkan adunan no.2
sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan
masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
1 bahagian + coklat emulco,
1 bahagian + stawberry emelco
dan 1 bahagian esen rose (yang ni biar plain).
Tuang adunan secara berselang seli dalma tin tadi.
Lorekkan dengan hujung pisauu atau chopstik,
pastikan hujung pisau / chopstik sampai ke dasrr adunan.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhuu 175c
selama 55 minit hingga satu jam, bergantung pada oven
masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya
sebelum dihidangkan.
CATATAN: Kalau tak ada gliserin, abaikan gliserin dan air,
ganti dengan 50ml susu cair atau whipping
cream. Oven hendaklah dipanaskan 10 minit
terlebih dahulu.
0 comments: