Sumber Cik Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur
300 ml pati santan (nak sedap guna santan segar)
180 g gula pasir (resipi asal 240g)
2 helai daun pandan
60 g gula pasir*
125 air panas*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Masak gula hingga perang, dengan berhati2 masukkan air
panas kacau rata dan matikan api. Biar suam.
2. Satukan telur, gula pasir dan pati santan. Kacau rata hingga
gula larut dan tapis. Tuang 1/2 adunan ke dalam karamel
tadi dan kacau pantas dengan whisk. Kemudian, bancuhan
karamel tadi tuang kembali ke dalam bancuhan telur dan
kacau rata2.
3. Alih ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan jerang atas
api kecik sambil dikacau sentiasa hingga bancuhan pekat dan
berkilat. Mati kan api, angkat dan sejukkan.
Simpan dalam peti sejuk untuk memanjangkan jangka
hayat seri kaya tadi.
Jangan lupa keluarkan daun pandan....
Sumber Hana
Bahan-bahan
250g tepung roti
11/2 sudu kecil dry yis
2 sudu besar marjerin@butter@shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu - hana lebihkan sket
150ml susu segar @ air suam
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
Cara jika Menggunakan Tangan
1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.
2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.
Cara BreadMaker
1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.
250g tepung roti
11/2 sudu kecil dry yis
2 sudu besar marjerin@butter@shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu - hana lebihkan sket
150ml susu segar @ air suam
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
Cara jika Menggunakan Tangan
1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.
2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.
Cara BreadMaker
1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.
2 comments:
salam ziarah dari akak..waduh enak dong kaya buat sendiri...rajin jugak ek..uli pakai bm ker atau uli pakai urat tangan.
>> kak ina kl..terima kasih ziarah blog mama..kaya tu sedap la wangi jaa cuba laa.mama uli roti tu pakai BM.kalau pakai urat tgn tu rasa2nya M la jugak.sekali sekala tu boleh la..