Followers

Saturday

BUN SAMBAL SARDINE


Jom sarapan dengan bun sambal sardine pula. Panas2 lagi ni. Lepas ni nak pergi kenduri dekat Beris Jaya, Sik nun jauh kat utara Negeri Kedah. Lepas kenduri dok rancang nak pergi lawat kebun anggur kat situ boleh laa beli anggur segar bugar gituu tapiii.. kawan yg dekat kulim ajak pergi meminang gadis melayu buat menantu la pulaaa dekat Gurun pukul 4 ptg nanti. Nak tak nak terpaksa batal niat suci murni tu, nampak gayanya tak dapat den merasa anggur yang segar2 tuu alih2 kat Jusco gak tempat dia... Tak apa la kita makan roti dulu..



 Pada asalnya resipi ni dari blog Cik Mat, terima kasih laa mat kongsi resipi yang sedap nii, mama dah buat dulu bun sambal tuna tapi sekali ni mama ganti tuna dengan sardine pula. Siapa2 nak cuba tu boleh laa sedapp dan gebusss ja... bak kata Ika yang duduk kat siam tu lembut
 toiin2 gitu...cuba lah jom kita tengok resipi kat bawah ni... ok tuan rumah undur diri dulu ya...


BAHAN DOH :-)


200 g tepung pau*
100 g tepung Hong Kong*
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1 sudu teh softerner
30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
1 1/2 camca teh instat yeast
30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
125 ml air suam
sedikit bijan
* guna tepung roti pun boleh

BAHAN SAMBAL SARDINE :-)

1 tin sardine, toskan
2 camca besar cili kisar
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, diketuk
1 camca besar kicap cair
1/2 camca teh gula
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA -

1. UNTUK DOH :- Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camca teh gula halus (dari 55 g gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan bancuhan ragi rati. Uli dan tambah air (yang xtra 50 ml tadi) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.

2. UNTUK SAMBAL SARDINE:- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan cili kisar hingga garing, masukkan sardine, gula dan kicap cair, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masak dengan api perlahan hingga sambal kering, masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Keluarkan halia titik sebelum digunakan.

3. UNTUK BUN SAMBALSARDINE:- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan kepada 12 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil 1 bahagian, leperkan seperti dalam gambar, letak 1 camca besar sambal tuna dan balut inti tadi. Bulat2kan roti dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Perap roti tadi hingga naik, kurang lebih 45 minit. Sapu roti dengan telur lepas tu tabur bijan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan.

CATATAN MAT GEBU :- Kalau suka, nak tabur bijan atas roti tadi pun ok, sapu permukaan roti dengan lebihan telur yang ditambah 1 camca besar susu cair, dan taburkan bijan, kemudian bakar seperti biasa.....

1 comments:

kak norli said...

Amboi mama cntik2 roti mama ni...kak Norli boleh ketegory MAMA pakar roti.Mama tau kalau mamak roti kt Hosp. BM tu nampak blog mama mau tidak mamak merajuk nk balik INDIA...He..he..

Related Posts with Thumbnails