Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua kawan2. Apa khabar, harap2 tu sihat laa ya. Lama sudah tak bersiaran. Sejak anak dara mama siAngah tuu tak ada, rasa malas laa pula nak masak2 ni. Selalunya dia lah yang paling sibok tanya hari ni nak masak paa..Sedih la pula... Harap2 dapat lah siAngah tu menyesuaikan diri di sana. Mama dan keluarga disini sentiasa Doakan yang terbaik untuk anak mama. Ok lah pagi tadi sarapan nasi lemak jadi tengahari ni mama masak mee kari ja.
Siap sedia di sirami kuah...
Resipi mama dapat dari blog Cik gu Hana yang tinggal nun jauh di perantauan.. Resipi asal dari blog kak umi. Terima kasih la pada kedua2 nya kerna kongsi resipi yang sedap ni. Biasanya mama masak macam ni gak tapi kali ni ikut dari blog hana sebab tak payah mama taip resipi. Sonang kerja mama kan. Terima sekali lagi pada anda berdua...
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
bawang goreng.
Untuk hirisan dan potong kecil :-
Tauhu - goreng
daun bawang dan daun sup ( tak da laa )
cili merah
limau kasturi/limau nipis
telor - rebus ( tak letak pun )
sawi- celur dulu
sedikit taugeh
Bahan Kuah :-
1/2 kg ayam - potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake
2 sudu besar cili mesin
3 sudu besar rempah kari (bancuh dengan sedikit air asam jawa)
5 - 6 cawan santan dari sebiji kelapa
minyak
garam
Bahan Mesin:-
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Cara Memasak:-
1.Tumiskan bahan yang dimesin
beserta cili kisar hingga wangi dan garing.
2. Masukkan rempah dan biarkan rempah masak.
3. Masukkan ayam, fish cake, chicken ball dan masukkan santan.
(biarkan ayam masak lama sikit dulu, baru masukkan santan).
4. Renehkan sehingga naik minyak.
5. Hidang bersama mee dan bahan2 hirisan tadi.
0 comments: