Followers

Friday

TANGZHONG PANDAN BUN


Tangzhong pandan bun : Sumber Hana



Kawan2 yang nak tengok resipi asal boleh pergi dekat blog Hana yang tinggal kat Jepun tu. Tapi bukan orang Jepun tau, Orang Malaya juga. Eh eh lama tak dengar perkataan Malaya. Dulu2 orang Sarawak panggil orang semenanjug ni dengan panggilan orang Malaya.Tapi apa2 pun sama juga kan.. Jom pergi blog hana, sana macam2 ada, kalau tak percaya pergi la tengok rugi kalau tak pergi sana....




Terima kasih banyak2 laa Hana resipi roti yang tersangat lembut dan sedap ni..
Seperti biasa la mama minta izin letak resipi roti dekat blog mama..



BAHAN BAHANNYA

200g tepung roti
50g gula
2g garam
1 sk bread improver
4g yis kering
1 biji kuning telur @ 1/2 biji telur
50ml fresh milk (campur ngan santan pekat sedikit)
50g water roux @ tanzhong
30g butter
pandan emulco

CARA CARANYA

1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker
    dan pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap.
    Jika menggunakan kaedah uli tangan, uli sehingga
    menjadi doh yg elastik.
2. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
3. Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
4. Bahagikan doh bolat2 yg kecil. Susun ke dalam loyang.
    Tunggu hingga doh naik sekali ganda lagi.
5. Panaskan oven. Bakar suhu 175 selama 23min
     atau hingga keperangan.
6. Keluar dr oven sapukan butter dan sejukkan di atas redai.

2 comments:

cikmanggis said...

salam mama lama cm tak singgah..wah ada roti ni...rajinnya mama ni:) selamat hari ibu buat mama:)

mamasyipah said...

w'salam cik manggis..alaa sekali sekala merajinkan diri..slmt hari jbu jua buat cik manggis..

Related Posts with Thumbnails