Carrot Raisin Bun : Sumber daripada Hana
Carrot raisin bun ni kan lembut jaa. Terima kasih la Hana sebab kongsi resipi nii.
Seperti biasa Hana mama minta izin tempek resipi kat umah mama. Ok jom p tengok resipi kat bawah ni...atau pun anda2 semua boleh pergi kat umah Hana tuuu macam2 ada disana..... disana.....
BAHAN BAHAN
• 300g tepung roti
• 50g gula
• 2 sudu besar susu tepung
• 2 sudu besar marjerin
• 6g yis kering
• 1/2 biji telur ( mama guna 1 biji gred c )
• 1sk bread improver
• 100g carrot - potong kecil
• 60g kismis ( mama potong dua bagi kecik sikit )
• 90-100ml air @ susu segar
Bahan kastad
• 1 sudu besar tepung kastad
• 1 sudu besar gula - leh add if nk manis lg
• 1/2 cawan susu segar
• >> kacau atas api hingga pekat. dan masukkan
dalam piping bag utk paip atas roti.
Untuk gliss
• susu segar+madu - sebelum bakar
• butter - selepas bakar
CARA CARANYA
1. Rebus carrot hingga empuk. Toskan.
Blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
2. Masukkan bahan2 lain ke dalam BM dan pilih menu doh,
ONkan dan tunggu hingga siap.
3. Jika menguli dengan tangan, mulakan dengan mencampurkan
bhn2 yg kering dahulu kemudian baru yg basah.
masukkan air sedikit demi sedikit. uli semua bahan hingga
kental dan elastik. kemudian bulatkan doh dan tutup
menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik
hingga 2 kali ganda dari yang asal.
4. Keluarkan doh. Tumbuk2 keluarkan angin.
Bahagikan kepada bulat2 kecil.
Susun di dalam loyang yg telah disapukan tepung @ butter.
5. Naikkan doh hingga dua kali ganda lagi.
6. Panaskan oven suhu 170-180. Glisskan roti yg telah naik td
dengan campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
7. Kemudian paipkan kastad di atas roti.
Bakar selama 15-20min atau hingga keemasan.
8. Keluarkan roti dari oven dan sapukan dengan butter
agar roti anda lebih cantik. Jika tak mau sapu pong takpe,
sbb susu dan madu tadi dah boleh membuatkan
roti anda cantik.
roti anda cantik.
Sejukkan di atas redai. Dan siap utk dihidang.
0 comments: