Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kawan2 semua. Apa khabar, harap2 sihat semuanya. Sambal bendi resipi mama dapat dari blog Cik Mat Gebu tu siapa lagi. Masakan hari ni dapat pujian dari pada cik abang. Satu kelainan walaupun ringkas tapi sedap, ada rasa masam,manis dan masin semua cukup. Ok la Cik Mat mama minta izin letak resipi kat blog mama, minta halal ya. Resipi boleh tengok di sini juga yea.
15 biji bendi, pilih yang muda
1 biji bawang besar, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
1 biji tomato (mama guna tomato ceri)
10 - 15 ekor udang sederhana besar (udg kecil ja )
3 - 4 biji limau kasturi, perah jusnya
3/4 camca besar gula melaka
Garam scukup rasa
2 biji cili merah*
3 biji cili padi (optional)* (cili padi hijau)
2 ulas bawang putih*
3/4 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk hancur)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Bendi direbus dalam air mendidih yang ditambah
sedikit garam, hingga lembut. Toskan bendi dan
rendam dalam air batu, bila sejuk, keringkan dengan
paper towel..dan hiris serong, tapi jangan terlalu nipis.
Udang dibuang kulit, kecuali ekor, buang urat belakang
dan celur 2 minit, toskan. Tomato dibelah dua, buang bijinya.
1/2 biji di hiris halus dan setengah lagi potong kasar. Ketepikan.
2. Masukkan tomato yang dipotong kasar, gula melaka
dan sedikit garam bersama bahan tumbuk hancur.
Terus menumbuk hingga semua bahan2 sebati.
3. Dalam satu bekas, satukan udang, bendi, bunga kantan hiris,
bawang besar, baki tomato dan bahan no. 2. Gaul rata2
dan tambah jus limau kasturi secukupnya. Rasa dan jika
ok boleh hidangkan segera sebagai pembuka selera......
2 comments:
Ehm...sedapnya..pecah selera kak Norli. Barang semua ada..cuma x dak limau kasturi...ok..leh buat esok.
>> masak simple2 macam tu kadang berselera pula. laju semacam ja bila makan tu..