tq. cik mat
BAHAN-BAHANNYA :-)5 ekor ikan kembong saiz besar
(nak guna ikan cencaru pun ok)
Sedikit kunyit Sedikit garam
1 cawan kelapa parut putih
(guna kelapa untuk buat inti)
2 helai daun kunyit, hiris halus
Garam dan sedikit gula Putih
telur dari 2 biji telur 2 camca besar jus asam jawa
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 batang serai, hiris halus*
1 biji cili merah* 8 biji cili padi*
1 camca besar udang kering,
rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan bakar*
1/2 inci kunyit, dibakar*
(*ditumbuk hingga lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan dibelah belakang buang insang
dan segala isi perutnya, cuci bersih dan
berhati2 supaya bahagian perutnya tidah terkoyak.
2. Satukan bahan2 tumbuk lumat bersama kelapa parut
jus asam jawa, putih telur, hirisan daun kunyit dan
tambah garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
3. Ikan tadi di lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
4. Bahagi 5 bahan2 no. 1 tadi, isikan setiap bahagian ke dalam
ikan yang telah dibelah belakangnya.
5. Kemaskan dan buat hingga siap.
4. Panaskan minyak dan goreng ikan tadi dengan api
sederhana sehingga masak, terbalikkan ikan perlahan2
untuk mengelakkan kelapa tadi terkeluar.
5. Tujuan menggunakan putih telur sahaja
ialah untuk mengelakkan minyak berbuih semasa
proses menggoreng ikan.
6. Hidangkan ikan tadi panas2 bersama nasi dan lauk2
kegemaran yang lain. Selamat mencuba...
0 comments: