BAHAN BAHAN :
BAHAN A.
1/2 kilo tepung hong kong atau tepung pau
5 sudu besar gula kastar
5 sudu besar gula kastar
1/2 sudu besar shortening
1/2 sudu besar softener
1 sudu teh double action
1 sudu teh yis kering
250 ml air
BAHAN INTI :
150 gram kacang merah (rebus sehingga empuk)
115 gram gula kasar (mengikut cita rasa)
115 gram minyak jagung
CARA MEMBUAT INTINYA :
1. Kacang merah direndam terlebih dahulu.
2. Rebus sehingga empuk dan kembang.pastikan air
ada sedikit biar kan sejuk.kisar hingga halus.
3. Masukkan ke dalam kuali,campur kan dengan gula dan minyak jagung.
4. Kacau hingga berkilat.sejukkan.
CARA MEMBUAT PAU :
1. Campurkan kesemua bahan A dan uli sehingga
lembut dan tidak melekat pada tangan.
2. Timbang adunan setiap satu seberat 50 gram.
3. Bulat kan adunan sehingga licin permukaan nya.
4. Masukkan sedikit inti dan bulatkan kembali.
5. Alas kan pau dengan kertas putih.
biarkan adunan selama setengah jam.
6. Kukus sehingga masak lebih kurang 15 minit.
0 comments: