Followers

Sunday

ROTI BERSOSEJ


(sumber dari cik mat..)
Roti bersosej


BAHAN -BAHANNYA :-)


 270 g tepung roti (high protein flour)
50 g tepung halus (tepung Hong Kong)
60 g gula halus
1 camca teh garam (mama guna 1/2 camca teh)
 2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
 1 biji telur gred C
140 ml air 30 g mentega
 Sosej secukupnya (mama guna sosej "Ayamas"= 14 batang)
2 keping keju cheesedale, dipotong kepada 14 bahagian sama besar


 CARA MEMBUATNYA :-)


 UNTUK DOH :-

1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej. 
2. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh, masukkan mentega
    dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut,
    kenyal dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit).
3. Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling.
4. Biar naik 1 jam.

    KAEDAH LAIN :-

1. Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali sosej, ke dalam Bread Maker
     pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
2. Sosej dicelur dan sejukkan, dibelah tengahnya buat macam poket dan
    masukkan1 potongan keju tadi, buat hingga siap. Canai doh dan potong
    supaya mendapat potongan berukuran 3 cm lebar dan 25 cm panjang.
4. Balut sekeliling sosej. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit mentega.
5. Buat hingga habis.
6. Biarkan 45 minit sehingga doh naik.
7. Sapu kuning telur + sedikit susu, tabur bijan dan bakar dalam oven
     pada suhu 180C selama 17 - 20 minit.
8. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.




amboi sedap nya..lembut dan gebu ja..
roti ni kali pertama mama buat..menjadi pulak tu..len kali mama akan buat sarapan ank2..tak gadoh nak beli kat luar..
roti ni jadi kegemaran anak2 mama..kalau pegi ke care4 roti ni la yang anak2 mama selalu ambil..buat sarapan pagi diorang..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails