Followers

Tuesday

wOOWWW.... buMM buM...........


 Ya Allahh.. kenapa jadi cam nii...Dah tahu adunan tuu banyak napa la sumbat masuk gak..  ni laa akibatnya..Resip mama ambil kat sini


RESIPI DOH ASAS ROTI (1)

RESIPI : Liza jb


 A 100g tepung roti (high protin)
 70 g air mendidih

 B 300g tepung roti (high protin)
 100g tepung gandum
 80g gula castor
 6g garam
 20g susu tepung
 9g yis segera

 C 175g air sejuk
 60g telor sejuk

 D 60g butter

 CARA MENYEDIAKANNYA:)-

1. Campurkan air panas didih kedlm tepung 
     sebatikan jadikan doh. sejukkan dah
     masukkan kedlm peti ais selama 12 jam.
2 Campurkan adunan B sebatikan dan masukkan
    adunan C dan uli sehingga menjadi doh baru
    masukkan adunan A tadi, uli sehingga sebati.
3. Campurkan adunan D dan uli sehingga menjadi
     elastik, buat ujian elastik
4. Rehatkan selama 40minit atau sehingga naik 
     2x ganda
5. Apabila doh naik tumbuk buang angin dahulu. 
     Buat doh besar rehat 10 minit.
6. Bahagi2 kan doh dan bentuk2 kan dan
     masukkan inti jika perlu. 
7. Rehat 30minit to 1jam atau sehingga doh naik 
     2x ganda Bakar dalam oven dengan suhu 
    170 darjah atau ikut oven masing2.



   
Apa2 pun roti ni teramat laa lembut, suka sangat dengan resipi nii..terima kasih pada LizaJB.
terima kasih banyak2 kerna kongsi resipi ni..

10 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Mamasyipah....bengali juga dapat nama...hehehe!Nak sebuku cicah dhal sedap ni!

mummyseri said...

Salam kak..
bum bum takpe janji sedap n lembut..
sedapnya cecah kopi ke kari ke..:)mkn ngan kaya pon sedap..

izahdaut said...

MAMA...tak mo share ke resepi roti ni..saya tengah cari roti lembut dan muat dlm tin loaf saya tu..hihi..klu buat, slalu adunan sikit. jadi tak cntik la klu nk letak dlm bekas..

liza jb said...

ala mama ni bkn resipi kte la ni resipi chef alex goh dlm buku the magic bread,,kak malunye sebut nama kte nnti kena saman kakkkk

mamasyipah said...

.. Watierman..w'salam watie..ya laa heran gak pasai pa nama roti benggali..hihi..oooii cicih dhal sedap tu..

mamasyipah said...

mummyseri >> w'salam seri,haarr la memang lembut rti tu cuba la mama dah ltak link kat blog kak norli tu..

mamasyipah said...

>> izahdaut...resipi tu bkan mama punya laa, izah boleh tengok kat blog kak norli.kat situ ada resipinya.boleh gak pegi lawat kat blog liza jb.kat blog dia mcm2 roti ada geram mama nengoknya..

mamasyipah said...

>> liza jb...terima kasih pd liza kerna kongsi resipi yg betul2 menjadi ni..mama suka sgt laa ngan resipi ni tqvm.

kak norli said...

Salam Mama..la..tergoda tgk roti mama tu....makan dgn gulai ikan yg kelmarin punya..hu..hu..pasti sedap tu..sory lmbat singgah kt cini..minggu ni kalut sikit..ayah akak msk hospital..dok ulang alik hari2 tgh hari & ptg..so..blogwalking pun kurang byk.. Tq mencuba roti tu..memang gila tgk roti tu..td akak p Jusco..kedai roti d citu nk tutup lepas tgk roti MAMA...he..he..

mamasyipah said...

>> w'salam kak norli...ayah akak skit apa ...dok kat spital mna.
rti tu terlebih acuan la plak..nnti cuba lagi.terima kasih kongsi resipi tu...tu laa blajar buat rti takut kdai tutup hihi..

Related Posts with Thumbnails