Resipi: Norzailina
Sumber: yatie jb
BAHAN BAHANNYA:-
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*
(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco
250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*
(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu
persatu sambil terus memutar hingga
kembang dan gula hancur. Masukkan susu
pekat dan gaul rata.
2. Perlahankan speed dan masukkan tepung
sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama
banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu
bahagian di campur dengan susu cair, serbuk
koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
3.Tuang secara berselang seli antara adunan
tanpa warna dan adunan coklat dalam tin
yang telah dilenser dengan mentega dan
dasarnya dialas dengan kertas minyak.
Kemudian buat beberapa pusingan
dengan menggunakan chopstick.
( mama tak buat macam ni pun)
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan
pada suhu 175C selama 30 - 35 minit.
Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan
dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas
jaringan dan hias ikut suka.
2 comments:
Salam Mamasyipah,
Cantiknya kek marble susu mama ni....tergoda betul di buatnya....menyelerakan tul...
w'salam yatie..kek marble susu tu mmmang sedapkan tapi tang marble tu kurang puas hati la..