Doh yang lebih buat roti benggali tu mama buat bun sardin, dapat la 6 biji. Lupa pula nak tabur bijan kat atas bun tu. Kalau ada bijan lagi cantik kan kannn..
Roti benggali nii.. adalah percubaan mama yang kedua. Alhamdulillah hasilnya tak menghampakan..
RESIPI DOH ASAS ROTI (1)
RESIPI : Liza jb
BAHAN BAHANNYA :)-
A 100g tepung roti (high protin)
70 g air mendidih
B 300g tepung roti (high protin)
100g tepung gandum
80g gula castor
6g garam
20g susu tepung
9g yis segera
C 175g air sejuk
60g telor sejuk
D 60g butter
CARA MENYEDIAKANNYA :)-
1. Campurkan air panas didih kedlm tepung
sebatikan jadikan doh. sejukkan dah masukkan
kedlm peti ais selama 12 jam.
2. Campurkan adunan B sebatikan dan masukkan
adunan C dan uli sehingga menjadi doh baru
masukkan adunan A tadi, uli sehingga sebati.
3. Campurkan adunan D dan uli sehingga menjadi
elastik, buat ujian elastik
4. Rehatkan selama 40minit atau sehingga
naik 2x ganda
5. Apabila doh naik tumbuk buang angin dahulu.
Buat doh besar rehat 10 minit.
6. Bahagi2 kan doh dan bentuk2 kan dan masukkan
inti jika perlu.
7. Rehat 30minit to 1jam atau sehingga
doh naik 2x ganda bakar dalam oven dengan
suhu170 darjah atau ikut oven masing2.
masa bawa keluar dari oven cantik jaa roti nii licin ja, tapi tangan ni dok gatai laa pula bawa masuk sekali lagi dalam oven nak bagi garing la sikit baru laa sedapkan, tapi hasilnya berkedut2 laa pula. Tapi apa2 pun roti ni memang lembut. Terima kasih pada liza jbdan kak norli kerna kongsi resipi ni.. Resipi bleh tengok di sini.
2 comments:
Salam mama ...roti dh cntik banget...selera tgk roti tu..pekena dgn gulai ikan kelmarin cmpur gula sikit....cicah roti bersama kopi Oooo mak ooi..sedap2 nya....teringat makanan masa kecik...
W'SALAM...baru nak blajar meroti..tak laaa pandai sangat..