Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua kawan2. Apa khabar, harap2 sihat semuanya. Hari ni mama cuba resipi Ayam Bakar Pandan Bersantan. mama cuba resepi ni dari buku majalah rasa mei. begitu kelainan, belum penah lagi mama membuat nya dan merasai nya. so,mama cuba. sedap juga. jom, kta kongsi resepi ni bersama.
BAHAN BAHAN
4 ketul ayam
10 biji bawang merah (di kisar)
5 biji bawang putih (di kisar)
2.5sm halia (di kisar)
200ml perisa pandan
200gm santan
garam dan gula secukupnya
beberapa helai daun pandan (untuk membalut ayam)
CARA MEMBUAT NYA
1. perapkan ayam bersama bahan kisar selama 30 minit.
2. campurkan sedikit garam, perisa pandan,.santan,.garam dan gula secukupnya.
3. balutkan ayam dengan daun pandan dan bakar sehingga masak.
4. untuk sosnya, tumiskan lebihan bahan kisar hingga wangi dan masukkan santan bersama sedikit air, garan dan juga gula.
5. biarkan hingga mendidih dan tuangkan ke atas ayam yang siap di bakar.
6. sedia di nikmati.
0 comments: