Followers

Wednesday

BLUEBERRY CHEESE CAKE

 

Salam buat semua...hari ni mama merajinkan diri buat cheese cake. Tengok sana sini ramai dah mencuba cheese cake ni.. Sedap wooo... nak tau sedap ke tidak cuba laa tuan2 dan puan2. Rasanya lemak2 masam gitu.. Resipi ni mama ambil dari blog Ika. Terima kasih Ika kongsi resipi ni..Tapi mama dah tukar bahan biskut tu dengan kek span. Ok jom tengok resipi kat bawah ni.. 

Sumber : Ika
BAHAN BAHANNYA :-

Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit 

Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air


CARA MENYEDIAKANNYA :-

  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
  8. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
  9. Tuangkan kuah topping hingga habis


 Resipi kek Span 

BAHAN BAHANNYA :-

50 gram minyak jagung
80 grm butter dicairkan  (sejukkan)
500 grm sponge mix
8 biji telur (gred A) atau timbang 5oo grm telur
1 sudu besar Golden syrup
1 sudu teh esen vanilla
sedikit garam
120 ml air sejk dari peti ais

CARA MENYEDIAKANNYA :-

1. Pukul sponge mix dan telur hingga gebu  lebih
     kurang 5 atau 6 minit.( guna kelajuan yg tinggi )
2. Masukkan air sejuk dan pukul lagi hingga sebati.
3. Pelahan kan kelajuan mesin masukkan minyak, 
     butter dan esen vanilla.
4. Kemudian gunakan spatula gaul adunan tadi
     hingga minyak dan butter tadi sebati.
5. Masukkan dalam loyang yang berukuran 8 inci bulat.
6. Bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah lebih
    kurang 40 hingga 50 minit atau hinggga masak.
7. Biarkan kek betul2 sejuk kemudian potong 3 lapis
    dan lapiskan dengan cream cheese tadi.
8. Sejukkan sekejap dalam peti ais. 
    Selamat mencuba.

    Adunan kek span ni banyak  jadi yang
    selebihnya tu mama buat kek gulung
    yang berukuran 12x15 inci. 



2 comments:

Juwita Jamaludin said...

salam mamasyipah.. wah nampak sedap la kek tu cantik tingginya.. geram tgk.. nanti eh try yang ni plak

mamasyipah said...

w'salam juwita...terima kasih yaa..adunan kek span tu mama buat guna acuan 8 inci dan adunan yang lebih tu mama buat kek gulung yg berukuran 12 inci x 15 inci...

Related Posts with Thumbnails