Resipi Roti Asas - asal dr Roshayati Rnet
Sumber: liza jb
Bahan A
500 gm tepung roti
100 gm gula castor
20 gm susu tepung
11 gm yis
5 gm bread improver (optional)
bahan A
ni digaul dahulu sebati masukkan garam 6gm
Bahan B
air dan sebiji telur dicampurkan menjadi 265gm
jumlah bahan cecair ini bergantung pada kondisi tepung
mungkin lebih atau kurang
Bahan C
butter 80gm atau gandingan butter dan shortening
5 grm bread softner
CARA MENYEDIAKANNYA :-
1. Gaul sebati bahan A masuk bahan B dan
di uli hingga sebati.
2. Masuk kan Bahan C dan uli lagi sehingga licin
dan elastik mcm roti canai ditarik tak putus.
3. Perap hingga 2x ganda dlm lingkungan
30 ke 45minit.
4. Setelah naik buang angin dan bahagikan doh
dan bentuk2kan, dan boleh di taruk inti semasa ini.
5. Perap hingga 2x ganda.
6. Bakar ikut suhu panas oven masing2 biasa
180c ke 200c,,,
Kalau bun dlm 15minit kalau roti loaf
dlm 25 ke 35 minit
2 comments:
Akak, mintak sweet bun!!! :D
I've got an award for U...pls find it here ya...
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html
hi love....terima kasih award tu.. akak dah gantung tuu.
roti dah habis laaa.resipi roti ada la boleh buat sendiri..hihi...