Followers

Wednesday

DAGING BLACK PEPPER

MySpace


hidangn tengahri td.


 

resipi ni mama ambil dari umah hana.Tq hana minta halal yer
mama letak resipi ni kat cni untuk rujukkan mama dan anak2 mama di masa akan datang.Jom kita tengok resipi kat bawah nii



BAHAN BAHANNYA


500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg di tumbuk kasar-lebihkan jika ingin pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb sos lada hitam (mama tambah sendiri)
1 cawan air (mama lebihkan ckit anak2 suka makan kuah)
1 sb tepung jagung yg di bancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus
1 sb gula
 minyak utk menggoreng


CARA MENYEDIAKANNYA


1.  Potong daging nipis2 dgn cara melawan urat supaya daging tidak liat.
2.  Bersihkan dan tos kan selama 1 jam   atau lebih supaya tidak
      mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
3.  Potong panjang kedua2 lada.
4.  Panaskan minyak.Seboleh2nya gunakan minyak yg banyak dan
      menggunakan api yg kuat sprt yg di tunjukkan oleh chef asal
      supaya daging itu tak perlu di goreng dgn lama.
5.  Goreng daging lebih kurang 3-4 minit sambil di kacau
      supaya rata masaknya dan angkat.
6.  Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj.
7.  Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi
     dan masukkan lada merah.Lepas itu masukkan kicap manis,
     sos tiram,garam dan gula.Kacau sebati.
8.  Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkam air.
9.  Sekiranya ingin lebih kuah,lebihkan sukatan air.
10 Biar mendidih,barulah dimasukkan lada benggala dan
      bancuhan air tepung jagung.Biarkan mendidih.
11. Bila dah agak pekat bolehlah di padamkan api dan
      hidangkan panas2 dgn nasi putih.
Peringatan:Garam tak perlu letak byk2 kerana dah pun masin dari kicap dan sos tiram.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails