hidangn tengahri td.
resipi ni mama ambil dari umah hana.Tq hana minta halal yer
mama letak resipi ni kat cni untuk rujukkan mama dan anak2 mama di masa akan datang.Jom kita tengok resipi kat bawah nii
BAHAN BAHANNYA
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg di tumbuk kasar-lebihkan jika ingin pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb sos lada hitam (mama tambah sendiri)
1 cawan air (mama lebihkan ckit anak2 suka makan kuah)
1 sb tepung jagung yg di bancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus
1 sb gula
minyak utk menggoreng
CARA MENYEDIAKANNYA
1. Potong daging nipis2 dgn cara melawan urat supaya daging tidak liat.
2. Bersihkan dan tos kan selama 1 jam atau lebih supaya tidak
mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Bersihkan dan tos kan selama 1 jam atau lebih supaya tidak
mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
3. Potong panjang kedua2 lada.
4. Panaskan minyak.Seboleh2nya gunakan minyak yg banyak dan
menggunakan api yg kuat sprt yg di tunjukkan oleh chef asal
menggunakan api yg kuat sprt yg di tunjukkan oleh chef asal
supaya daging itu tak perlu di goreng dgn lama.
5. Goreng daging lebih kurang 3-4 minit sambil di kacau
supaya rata masaknya dan angkat.
5. Goreng daging lebih kurang 3-4 minit sambil di kacau
supaya rata masaknya dan angkat.
6. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj.
7. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi
dan masukkan lada merah.Lepas itu masukkan kicap manis,
sos tiram,garam dan gula.Kacau sebati.
7. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi
dan masukkan lada merah.Lepas itu masukkan kicap manis,
sos tiram,garam dan gula.Kacau sebati.
8. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkam air.
9. Sekiranya ingin lebih kuah,lebihkan sukatan air.
10 Biar mendidih,barulah dimasukkan lada benggala dan
bancuhan air tepung jagung.Biarkan mendidih.
11. Bila dah agak pekat bolehlah di padamkan api dan
hidangkan panas2 dgn nasi putih.
9. Sekiranya ingin lebih kuah,lebihkan sukatan air.
10 Biar mendidih,barulah dimasukkan lada benggala dan
bancuhan air tepung jagung.Biarkan mendidih.
11. Bila dah agak pekat bolehlah di padamkan api dan
hidangkan panas2 dgn nasi putih.
Peringatan:Garam tak perlu letak byk2 kerana dah pun masin dari kicap dan sos tiram.
0 comments: