Copy pes dari umah Cik Mat, tq kongsi resipi ni
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi,
rendam 20 minit dan toskan
1 liter air
3 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih, cincang
1 1/2 inci halia, dihiris nipis
1 kiub ayam "Maggi"
1/4 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia,
bawang putih dan daun pandan hingga harum.
Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama
bahan2 tumis.
2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker.
Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah
sedikit garam, kacau lagi.
Masak seperti kita memasak nasi biasa.
3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 - 4 kali saja
dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2.
Biar nasi masak.
4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng
sebelum dihidang, jika suka...
0 comments: