Semalam jln2 kat umah Kak Asma nengok dorayaki. Ingin gak nak cuba .Pi kat dapur sukat bahan2 masukkan telor ngan gula terus jer mesin kejap jer,tiba2 mesin tuu diam jaa. eeh napa ngan mesin mama nii rosak ke....kau jgn buat hal baru ja beli .Tengok kat ruang tamu TV pun tepadam kipas angin pun tak pusing .Aduuuuuh karen tak da rhopenya. Tak tau nak buat pa la pulak,dok dlm umah panas laa .Mama p umah kwn kat ujung tuu pa lagi borak2 laa.Dekat nak magrib baru balik.Sampai umah anak mama c tembam tu bising2.Napa mama tak tutup mesin koi tuu tekejut adik dah laa dok sorang2 takut laa.Ya ker maap laa mama lupa nasib bek anak mama ada kalau tidak emmm tak tau laa pa nak jadi.Pas tu mama teruskan buat adunan tu sampai siap .Pas magrib baru mama masak koi nii,Alhamdulillah jadi laa jugak dorayaki tuu ni la hasil nya.Jom tengok resipi kat bawah nii.
BAHAN-BAHAN
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
60gm gula halus- mama buh 50g jerk
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti:1½ cawan kacang merah yg manis .
(Mama guna jem Stroberi jer )
(Mama guna jem Stroberi jer )
CARA-CARANYA
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama
gula sehingga kembang.
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama
gula sehingga kembang.
2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla.
Kacau sehingga sebati.
Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah
diayak ke dalam campuran telur.
4. Kacau adunan secara kaup balik.
Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan
terlalu pekat.( mama buh 2 sudu besar susu segar.)
diayak ke dalam campuran telur.
4. Kacau adunan secara kaup balik.
Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan
terlalu pekat.( mama buh 2 sudu besar susu segar.)
4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan)
dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan
buat bulatan bersaiz 4".
dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan
buat bulatan bersaiz 4".
5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang,
masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.
masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.
6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah
sekeping pan-cake tuu (mama letak jem strobery)
tutup dgn satu keping pan-cake.
Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah
.
sekeping pan-cake tuu (mama letak jem strobery)
tutup dgn satu keping pan-cake.
Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah
.
0 comments: