Followers

Tuesday

KUIH BADAK MAMASYIPAH




Resipi : mamasyipah
(menghasilkan 16-17 biji )

BAHAN-BAHANYA :-)

5OO gram ubi keledek putih yg telah dibuang kulit
50 gram tepung gandum
minyak untuk menggoreng

CARA MENYEDIAKANNYA :-)

1. Ubi keledek di rebus hingga empuk dan dilenyek.
2. Masukkan tepung gandum gaul hingga sebati.
3. Bulat2kan lebih kurang 30 gram setiap satu 
4. Ambil sebiji doh leperkan dan masukkan inti
     dan bentuk bulat hingga menutupi inti tadi.
5. Ulangi proses 4 hingga habis.
6. Goreng dalam minyak yang sederhana panas hingga masak.
     Siap untuk di hidang 








Inti kelapa sumber: mamasyipah
Inti untuk 1 kilo ubi keledek

 BAHAN BAHAN INTI :-)

200 gram kelapa parut putih*
8 biji bawang merah*
7 batang serai*
1 sudu besar jintan manis*
50 gram udang kering*
5 sudu besar pes cili kering
1 sudu  teh serbuk kunyit
1/2 sudu besar garam
6 sudu besar gula pasir

CARA MENYEDIAKANNYA :-)

1. Kisar semua bahan yang bertanda
2. Masukkan bahan2 kisar, pes cili, garam,gula dan kunyit.
3. Masak hingga kering tapi jangan terlalu kering sangat.
     Inti ini sesuai untuk kuih badak, pulut udang ( pulut panggang )
     atau apa2 kuih yang sesuai dan sewaktu dengannya. 



0 comments:

Related Posts with Thumbnails