Resipi : mamasyipah
(menghasilkan 16-17 biji )
BAHAN-BAHANYA :-)
5OO gram ubi keledek putih yg telah dibuang kulit
50 gram tepung gandum
minyak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Ubi keledek di rebus hingga empuk dan dilenyek.
2. Masukkan tepung gandum gaul hingga sebati.
3. Bulat2kan lebih kurang 30 gram setiap satu
4. Ambil sebiji doh leperkan dan masukkan inti
dan bentuk bulat hingga menutupi inti tadi.
5. Ulangi proses 4 hingga habis.
6. Goreng dalam minyak yang sederhana panas hingga masak.
Siap untuk di hidang
Inti kelapa sumber: mamasyipah
Inti untuk 1 kilo ubi keledek
BAHAN BAHAN INTI :-)
200 gram kelapa parut putih*
8 biji bawang merah*
7 batang serai*
1 sudu besar jintan manis*
50 gram udang kering*
5 sudu besar pes cili kering
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu besar garam
6 sudu besar gula pasir
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Kisar semua bahan yang bertanda*
2. Masukkan bahan2 kisar, pes cili, garam,gula dan kunyit.
3. Masak hingga kering tapi jangan terlalu kering sangat.
Inti ini sesuai untuk kuih badak, pulut udang ( pulut panggang )
atau apa2 kuih yang sesuai dan sewaktu dengannya.
0 comments: