Resipi : Cik Mat Gebu
CnP : Hana
Terima kasih pada anda berdua kongsi resipi ni..
BAHAN - BAHANNYA :-)
500 g udang besar, dibersihkan
300 ml santan segar
1 biji bawang besar, didadu
1 camca besar gula ( letak 1/2 je)
2 1/2 camca besar jus limau kasturi
1 biji timun - hana tuko rebung
1 tangkai daun pudina
Garam secukup rasaBahan dikisar halus
4 tangkai cili kering, kerat, rendam dalam air panas dan toskan
8 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
3/4 inci lengkuas2 batang serai, hiris halus
1 inci belacan
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Udang tadi dilap kering dan goreng selama 30 saat
hingga bertukar warna kemerahan, angkat dan toskan.Timun dikupas kulitnya, kerat 3 dan belah 6 untuk
setiap keratan. Ketepikan.
2. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bawang besar
hingga layu, masukkan bahan2 kisar halus dan tumis
hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
Masukkan udang, gaul rata dan tuang sedikit air(anggaran 2 cawan). Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa.
Bila mendidih, tambah timun dan masak hingga
timun lembut sedikit. Akhir sekali masukkan jus
limau kasaturi. Kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur daun pudina tadi.
0 comments: