Followers

Sunday

KARI UDANG KAPITAN




Resipi : Cik Mat Gebu
CnP : Hana
Terima kasih pada anda berdua kongsi resipi ni..

BAHAN - BAHANNYA :-)

500 g udang besar, dibersihkan
300 ml santan segar
1 biji bawang besar, didadu
1 camca besar gula ( letak 1/2 je)
2 1/2 camca besar jus limau kasturi
1 biji timun - hana tuko rebung
1 tangkai daun pudina
Garam secukup rasa

Bahan dikisar halus

4 tangkai cili kering, kerat, rendam dalam air panas dan toskan
8 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
3/4 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus
1 inci belacan

CARA MENYEDIAKANNYA :-)

1. Udang tadi dilap kering dan goreng selama 30 saat
      hingga bertukar warna kemerahan, angkat dan toskan.
      Timun dikupas kulitnya, kerat 3 dan belah 6 untuk
      setiap keratan. Ketepikan.

2. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bawang besar
      hingga layu, masukkan bahan2 kisar halus dan tumis
      hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
      Masukkan udang, gaul rata dan tuang sedikit air
      (anggaran 2 cawan). Kacau dan biar mendidih.

3. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa.
     Bila mendidih, tambah timun dan masak hingga
     timun lembut sedikit. Akhir sekali masukkan jus
     limau kasaturi. Kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api.
     Hidangkan dengan menabur daun pudina tadi.


0 comments:

Related Posts with Thumbnails