15 ekor udang - potong hujung kepala dan toskan 1/2 cawan air
tepung beras secukupnya
1 sudu kecil serbuk kari 2-3 sudu besar kelapa parut
1/4 sudu kecil jintan manis dan jintan putih (ditumbuk halus)
1/2 sudu kecil air kapur makan
secubit gula dan garam
beberapa titik pewarna merah
minyak masak secukupnya untuk mengoreng
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Dalam mangkuk satukan semua bahan-bahan
kecuali tepung beras dan udang, kacau sebati.
2. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit
sambil dikacau guna sudu sehingga bancuhan menjadi
sedikit pekat (kiranya kalau celup udang tu tepung akan
melekat pada udang). Jangan terlalu pekat sangat ye.
3. Panaskan minyak dan celup udang satu persatu dalam
bancuhan tepung tadi lalu digoreng sehingga keperangan
dikedua bahagian. Angkat dan toskan. Siappp...
Selamat Mencuba...
0 comments: