Sumber : citarasawan
Terima kasih kak wan.
Sos Kastard
400ml susu sejat Ideal
200ml air
200ml sirap cocktail
200gm gula
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
2tbsp tepung kastard
1 tin fruit cocktail (asingkan sirapnya)
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Satukan semua bahan sos kecuali fruit coctail,
kacau hingga gula larut kemudian tapis dan masak diatas api
perlahan hingga agak pekat, Angkat dan sejukkan
di dalam peti sejuk.
Puding Kastard
140gm tepung kastard @ 1 cwn
1/2 tsp garam halus
1200ml air
2 tbsp gula /2 tbsp susu pekat manis
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Campurkan semua bahan puding dan tapis.
Masak diatas api sederhana sehingga menjadi
pekat dan berkilat.
2. Basahkan dulu acuan dan letak sedikit fruit
cocktail di dalamnya. Tuang puding ke dalam acuan
dan hentakkan sedikit supaya rata ke dasar acuan.
Buat hingga habis apabila suam sedikit sejukkan
di dalam peti sejuk.
3. Keluarkan dari acuan dan hidang bersama sos
kastard dan fruit coktail. Sedap dimakan sejuk.
2 comments:
ma..sedapnya nampak puding cenggini..sejuk je tekak menelannya..pulak2 mcm hari ni panas tul..
>> izahdaut << ha ar laa sedap puding ni ank mama berulang2 mkn. cuba la resipi kakwan ni..