Sumber : Cik Mat Gebu
Cnp : Cik Mat Gebu
700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
70 g gula melaka, dihancurkan
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut,
potong ikut saiz yang sesuai
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking
powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
2. Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang
telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat
lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang
lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
3. Kukus atas air mendidih selama 20 minit.
Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan.
4 comments:
ya allah....sumpah rai terliur tgk lepat pisang nie... huwaaaaaaaaaaaaaa...... teringinnnnnnn~~~~
>> alahaiii cian nya.puasa2 ni biasa la nengok air sejuk pun sedap.dugaan ..sabar byk..
ma...moist tak lepatnya...sedap nih..lme dah tak melepat
>> salam izah << sedap lepat pisang ni.1 adunan tu dpt byk. cuba laa..