Followers
Saturday
LAKSA KASIH MAMA
BAHAN-BAHAN
1 bungkus laksa kering
(rendam , rebus sehingga lembut dan toskan)
1 kilo ikan kembong (direbus)
30 gram cili kering (dikisar)
300 gram bawang merah (dikisar)
20 gram belacan (dibakar)
1 tin kecil sardin (dihancur bersama sosnya)
10 keping asam gelugor (dipotong kasar)
7 tangkai daum kesom
2 kuntum bunga kantan (diketuk dan dihiris halus)
1 sudu makan otak udang
4 liter air garam secukup rasa
BAHAN HIASAN
limau nipis cili padi bawang besar timun daun salad
CARA MEMBUAT
1. Ikan kembong direbus dan diambil isinya (dihancur)
2. Simpan air rebusan itu tadi.
3. Masukkan semua bahan kisar , asam gelugor , belacan ,
daun kesom , bunga kantan , dan ikan sardin dalam periuk
bersama air,masak sehingga mendidih.
4. Masukkan otak udang , isi ikan bersama air rebusan
tadi dan biarkan mendidih.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Angkat dan hidang bersama laksa dan bahan hiasan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments: