sumber dari cik mat,black pepper tuna puff..sedap..TQ..!!
maaf cik mat,mama letak juga resipi di sini,untuk rujukan..:-) BAHAN BAHANYA
1 tin ikan tuna dalam tin
2 camca besar mentega
1/2 cawan mix frozen mix vege (campuran lobak merah,kacang pis, dan jagung)
1 biji bawang besar (di cincang halus)
2 ulas bawang putih (di cincang halus)
1/2 camca teh biji lada hitam (di tumbuk halus)
2 helai daun bay
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk pala,garam dan gula
sos thousand island secukupnya
10 keping pastry puff (saiz 4x4 inci)
1 kuning telur + 1 camca besar susu cair
serbuk lada hitam untuk di tabur
CARA MEMBUAT
1. Panas kan mentega hingga cair,tumis bawang besar
bawang putih dan daun bay hingga harum.
masuk kan tuna, kacau rata dan tuan susu cair.kacau lagi.
bawang putih dan daun bay hingga harum.
masuk kan tuna, kacau rata dan tuan susu cair.kacau lagi.
2. Masukkan sebuk pala,lada hitam tumbuk dan mix vege,
kacau rata.tambah garam secukup rasa dan secubut gula.
masak dengan api perlahan hingga kering tapi masih lembap.
angkat dan sejukkan.
kacau rata.tambah garam secukup rasa dan secubut gula.
masak dengan api perlahan hingga kering tapi masih lembap.
angkat dan sejukkan.
3. Pastri puff di potong 2,satu di kelar dan satu lagi biar kosong.
sudukan sedikit inti,lebih kurang satu camca besar,ratakan dan
letakkan sos thousand island atas inti tadi,temukan bahagian atas
dan bawah, tekan tepi2nya dengan garfu.alih ke dalam dulang pembakar
yang telah di sapu dengan sedikit mentega.
sudukan sedikit inti,lebih kurang satu camca besar,ratakan dan
letakkan sos thousand island atas inti tadi,temukan bahagian atas
dan bawah, tekan tepi2nya dengan garfu.alih ke dalam dulang pembakar
yang telah di sapu dengan sedikit mentega.
4. Sapu kuning telur pada setiap permukaan puff tadi dan tabur dengan
serbuk lada hitam.bakar 200C,selama 20 minit.
serbuk lada hitam.bakar 200C,selama 20 minit.
BLACK PEPPER TUNA PUFF..masih dalam oven..
0 comments: