Followers

Friday

pajeri terung



BAHAN BAHAN :


2 biji terung panjang (di belah 2 potong 3)
1 bungkus serbuk kari daging (25 gram)
3 ulas bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (di mayang)
2 cm halia (di mayang)
8 biji bawang merah (di mesin)
3 biji bawang putih (di mesin)
1 1/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar udang kering
sedikit kulit kayu manis,
bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga
garam dan gula
sedikit minyak


CARA MEMBUAT :
1. panaskan minyak. 2.tumis kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,dan buah pelaga sehingga wangi 3.masukkan bahan yang di hiris tadi.biarkan kekuningan. 4. masukkan serbuk kari,bawang merah dan bawang putih yang di mesin tadi.masak sehingga pecah minyak. 5.masukkan santan,kerisik,udang kering,gula dan garam.biarkan mendidih sebentar. 6.masukkan terung.masak sehingga terung empuk dan kuah yang agak pekat. SEDIA UNTUK DI HIDANG..

0 comments:

Related Posts with Thumbnails