Followers

Thursday

ROTI MANIS ALA JEPUN




Assalamualaikum dan selamat petang semua kawan2. Hari ni tiba pula giliran mama mencuba resipi roti manis ala Jepun dari blog kak ummi. Terima kasih kak ummi kongsi resipi ni..


Adunan roti yang dah siap di bolat bolatkan....rehatkan sekejap, dimana tuu.. haa dalam keta laa. haah biar betoi mama nii. haarr memang betoi pun Cuaca panas2 camni kejap jaa adunan tu naik...........45 minit dah berlalu jom kita tengok apa dah jadi...


waaaa fullamak gemok2 montok2 gitu. cam tuan dia gak nih...hi.hi..



 Maak aaii... dah siap dibakar, hitam hitam sitampok manggis la pulaak..


hitam2 pun tak pa... tengok tu lembut gebu jaaa. sedap nih cicah kopi O panas gerenti licinggg...Ok lah resipi kat bawah ni mama ambik dari blog Cik mat resipi asal dari blog kak ummi ....Terima kasih ya mat, kak ummi budi baik dan keiklasan hati anda berdua kongsi resipi ni amat di sanjungi .. izinkan letak resipi ni kat blog mama ya...


BAHAN-BAHANNYA:-)

375 g tepung roti (high protein flour)
100 g tepung gandum
35 g susu tepung
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
80 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 1/2 camca teh instant yeast
150 ml air suam (kurang lebih)
40 g mentega
4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan

CARA MEMBUATNYA :-)


UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.

Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).

Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails