Terima Kasih Cik Mat.
BAHAN-BAHANNYA :-)
120 g mentega, cair dan sejukkan
2 biji telur gred "A"
125 g tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonatedisatu*(*satukan dan diayak)60 g gula peerang (brown sugar)
1/2 camca besar ovallate
130 g pisang, dilecek
2 camca besar kelapa kering
2-3 titik esen pisang
4o g dark chocolate, dicincang ( mat guna "Cadbury Bourville fine
dark chocolate")
(mama guna dark chocolate colatta )
Badam keping untuk hiasan ( tak da tak letak laa )
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan
paper cup sesuai atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
2. Putar gula peerang bersama ovallate hingga rata
Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga
kembang dan pekat. Masukkan esen pisang dan pisang lecek.
Gaul rata.
3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi sedikit
demi sedikit hingga habis, masukkan pula kelapa kering
dan coklat cincang, putar rata.
4. Tuang mentega cair, gaul rata dengan spatula hingga rata
dan sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh
dan tabur dengan sedikit badam hiris, buat hingga siap.
5. Bakar selama 20 minit atau hingga masak,
biar sejuk atas jaringan sebelum dihidangkan.
2 comments:
Salam Mamasyipah....tengok sekejap jer dah merebak muffin CMG ni....rajin ..Wati tak sempat nak ambik resepi baru....tak sempat nak hadap lappy lama2 dah sekarang ni!!!
salam mama...rjin btul mama ni..msuk dpur dia mcm2 ada..mtak mffin 2 bjik ma..bnyk kan xhbis plak..anak2 kita smua xmkn mffin2 ni..tu yg jrang buat...