Followers

Wednesday

ACAR IKAN

Sumber majalah

BAHAN BAHAN

2 ekor selar(mama guna ikan ikan kembong)
1 cawan air asam (mama guna 3 sudu cuka t 1/2 cwn air)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji buah tomato (mama guna tomato ceri)
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 biji cili merah*
1 biji cili hijau* (letak cili padi hijau)
1 biji bawang besar*
* di kisar

CARA MENYEDIAKAN : =

1. Ikan di goreng sehingga kekuningan.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Bila sudah agak layu,masukkan cuka t air tadi  
     buah tomato dan serbuk kunyit.
4. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa.
     gaul rata, siap untuk di hidang.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails