Followers

Saturday

AGAR - AGAR KARAMEL

 
 
 
 
 
 
AGAR-AGAR KARAMEL by Fidah Shamen
COPY:Izah Muffin

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
 
1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, 
    kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi 
    kuning keemasan dan kelihatan berbuih. 
    Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. 
    Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang 
   dalam bekas untuk membekukan agar2.

2. Satukan susu cair dengan tepung kastard,
     kacau rata dan tapis. Satukan gula, 
     air dan sebuk jelly/serbuk agar2, 
     kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga 
     semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan
     masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.

3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat 
    (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali),
     matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi
     karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam 
     peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan
     isi dalam piring, hidangkan dingin...

 
1. Bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air,
      sbb tekstur puding jd keras sket 
 2. Dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan
      gula sbb dah ada rasa manis dr karamel 
 3. Kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak 
     lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb
     serbuk agar2 tu akan buat adunan akan 
     pejal tak seperti kalau guna jelly

0 comments:

Related Posts with Thumbnails