Followers

Sunday

APAM TEPUNG BERAS


Lembutnyaaa kuih apam nii , selalunya mama buat kuih apam ni guna tapai nasik , tapi hari ni mama jalan2 dari blog ke blog jumpa lak resipi ni kat blog maz dan blog mamafami .Tengok resipi dia senang jaa , mama cuba laa buat hasil nya tak menghampakan , lembut dan gebuuu jaa..terima kasih pada yang sudi kongsi resipi ni...



BAHAN BAHANNYA ( 12 biji )

• 100g tepung beras
• 50g gula
• 130 ml air
• 2g yis
• 2g eno
• sedikit pewarna

CARA MAMBUATNYA

1. Campurkan tepung beras,gula,yis dan air
     kacau sehingga sebati dan gula larut,
     kemudian tutup tupperware ( kedap udara )
     dan perap lebih dari 4 jam sblum dikukus
     (mama bancuh mlm dan kukus pagi esok)
2. Bila dah kembang (masa nk kukus) masukkan warna dan eno,
     kacau perlahan2 je dan biarkan selama 5 minit sblum dikukus.
     Kukus selama 15-20 minit dlm cwn2 apam dlm pngukus
     yg telah dipanaskan terlebih dahulu (mcm nk kukus kuih2
     lain jgk ) mama tak panaskan dulu acuan .
 

2 comments:

Fiza Nordin said...

saya pernah buat apam camni dedolu le...tp tak jadi le mama... hukhukkk syedih tau sbb saya suke makan apam camni...selalu beli je kalau teringat nak makan,ingatkan dah dapat tu nak le buat sendiri...

yg saye buat dedolu tu...luarnye mmg merekah cantik...nampak pun gebu je...tp dalam nye mak aiiiii mcm mentah...seroi... nape tah....

mamasyipah said...

>> Fiza.. mama pun tak pandai sangat buat apam ni.selalu mama buat guna tapai nasik.Lepas bancuh tpg tu mama jemur jap kat luar lebih kurang 1/2 jam baru masuk eno dan kukus.kemarin rajin la pulak ronda dari blog ke blog jumpa resipi ni kat blog mamafami dgn blog maz,tengok senang ja bhn dia pun sikit ja tu laa mama cuba buat,hasilnya gebu dan tersangat laa lembut.suka sgt2.Fiza cuba la buat ikut resipi tu,insyaallah menjadi apam yg cantik2 gebu gebusss gitu..cubalaa.

Related Posts with Thumbnails