Followers

Wednesday

BUN PANDAN INTI KELAPA


ptang ni kta makan roti lg.

kopi pes dri hana, kat umah hana Tangzhong bun.mama ambik resipi doh aja
sebab mama boh inti kelapa.Terima kasih Hana .

BAHAN BAHAN NYA

200g tepung roti
50g gula
2g garam
1 sk bread improver
4g yis kering
1 biji kuning telur @ 1/2 biji telur
50ml fresh milk ( campur ngan santan pekat sedikit)
50g water roux @ tanzhong
30 g butter
1 sudu teh pandan emulco


CARA CARA NYA


1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan
     pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap.
     Jika menggunakan kaedah uli tangan uli sehingga
     menjadi doh yg elastik.
2. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
3. Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
4. Bahagikan doh bolat2 yg kecil. kemudian masukkn inti kelapa.
5. Susun ke dalam loyang. Tunggu hingga doh naik
     sekali ganda lagik.
6. spray air ke atas roti.tabur kan kelapa putih di atas nya.
7. Panaskan oven. Bakar suhu 175 selama 23min atau
     hingga keperangan.
8. Kuar dr oven sapukan butter dan sejukkan di atas redai.

2 comments:

Watierman said...

Salam Mama...nak roti 4 ketoi....ada lagi tak...???Gebusnya rotimu itu!!

mamasyipah said...

to Watierman,rmanbkr W'salam... roti dah abis laa,nanti mama buat lagi.

Related Posts with Thumbnails