Sebenarnya Mocha bun ,bukan Coffee Bun sorry Cik Mat tersalah tulis laa..
Mocha bun baru ja bawak keluaq dari oben.Masih panas g dah di sambaq leh anak mama yg kecik tu.Sedap katanya mama buat tuk bekpes.
Jom kita tengok resipi kat bawah ni atau tengok kat blog Cik Mat .Trima kasih Cik Mat kerna kongsi resipi nii. Pa2 pun jom layannn
BAHAN-BAHANNYA :-)
190 g tepung roti (high protein flour)
50 g gula halus
2 g garam halus
6 g instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1 kuning telur
50 g susu segar (mama guna "nescafe mocha" dlm tin)
1 camca besar serbuk koko + 1 camca besar air panas
60 g "water roux"
1/2 camca teh coffe emulco
30 g mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Satukan semua bahan di atas kecuali mentega, gaul rata hingga
menjadi doh.Tambah mentega dan terus menguli hingga
mendapat adunan yang lembut dan anjal (kurang lebih 20 -
25 minit),
kemudian alih adunan ke dalam bekas dan tutup dgn plastik,
biar kan 1 jam hingga adunan kembang.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan ke dalam
bread maker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on "
Biar hingga siap, dari proses mengadun,menguli dan
memerap mengambil masa 1 jam 30 minit....
(ikut BM memasing yeaa).
2. Keluarkan adunan, uli sekejap untuk membuang udara,
biarkan 10 minit.Bagi2 adunan ke beberapa bahagian
yang beratnya setiap satu 35g. (Mama buat besar2 40 gm
dapat 12 biji ja) Bulat2kan dan susun dalam tin yg telah
disapu dengan sedikit mentega. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu
190C selama 25 - 30 minit,(oven mama 145C ja )
bergantung pada oven masing2. Sapu mentega pada
permukaan roti sejurus keluar dari oven.
Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang....
0 comments: