Followers

Wednesday

KEK PISANG LAGI


Pelik benar ghoper kek mamasyipah hari nii.Ni kes tak sabor laaa, cepat sangat bawak keluar dari acuan.
Kek pisang ni selalu mama buat sebab my family suka buat bekfes dan minum ngan teh o waktu petang.
minggu lepas pun buat gak kek ni resipi yang sama gak tapi tak serupa.



Jom kita tengok resipi kat bawah ......


BAHAN-BAHANNYA

1 cawan gula pasir
6 biji telor (gred b)
3/4 cawan minyak masak
8 biji pisang emas (di lenyek)
2 cawan tepung gandum * (campur dua2 dan di ayak )
1 sudu teh soda* s
edikit esen vanilla
sedikit garam

CARA MEMBUATNYA

1. Gula pasir dan telur di putar hingga kembang.
2. Masukkan pisang dan garam.
3. Putar sekejap dan masukkan esen vanilla.
4. Masukkan tepung gandum dan putar sekejap.
5. Masukkan dlm loyang dan bakar selam 45 minit dgn
    suhu 180 darjah.Atau sehingga masak.

2 comments:

Anonymous said...

emm sedapnya kek pisang tu...ia pun kegemaraan keluarga saya juga...memang sedap lawan dgn teh o

mamasyipah said...

to ima

kek simple ja kan tapi sedap.

Related Posts with Thumbnails