ni da lah fes time mama buat talam gula merah menggunakan tpung gandum,slalu buat guna tpung beras.kali ni sajaaa nk mencuba.mama kopi pes resipi dari blog hayati ramlan.
BAHAN UNTUK LAPISAN BAWAH
* 200gm gula merah (gula merah mama tu hitam sikit laa)
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
CARA CARA NYA
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya
dan tuang adunan lapisan atas.
LAPISAN ATAS
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
CARA CARA NYA
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
4 comments:
mama ni rajinlah...baru je buka blog mama tadi...dah ada resepi baru gitu.....
to Azian..alaa biasa lah tengah mood rajin kadang2 maleh gak.jalan2 umah kwn2 jumpa resipi yg senang2 tu mama cuba.kalau menjadi tu seronok laa.
oh tidakkk ...
jijah tergudaaa ... tergudaaaa
to jijahh ni kes nengok kat blog yatie laa.napak sedap jerr.terus la p godek2 kat dapur tu, hasil tak menghampakan..