Sumber : Chef (maaf tak ingat nama )
BAHAN -BAHANNYA :-)
250 gram pisang emas
250 gram Brown sugar
sedikit garam
6 biji telor gred B
300 gramsuper soft flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda
1 Tbsp susu tepung
1 Tbsp tepung jagung
1 Tbsp overlette
1/4 tsp esen pisang
1/4 esen vanilla
220 minyak jagung
CARA MENYEDIAKANNYA :-)
1. Putar pisang hingga halus.
2. Masukkan brown sugar dan putar lebih kurang 2 minit
atau hingga kembang.
3. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan putar hingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung tadi. Putar pelahan2 hingga sebati.
5. Kemudian masukkan kedua2 esen tadi.
6. Masukkan minyak jagung putar sebati.
7. Masukkan adunan tadi dalam loyang ( mama guna loyang
9 x 9 inci ) yang telah dialas kertas minyak dan disapukan
dengan sedikit marjerin.
8. Bakar hingga masak dengan suhu 160'c lebih
kurang 35 -40 minit.
Lembut dan gebu jaa.. tapi...pic kelabu. kelabu asap betoiii..
2 comments:
Salam Mamasyipah... lama Hawa x kemari..byk resepi ketinggalan. Kek Pisang gebu blh masuk list dulu sbb baru buat kek pisang.
>> mama hawa << w'salam..ha arr la pa khabar,harap2 shat la ya.kek psg tu gebu ja cuba laa..