BAHAN-BAHANNYA
500 gm ayam di bersih dan toskan
4 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh pati ayam
1 cawan susu cair
1 senduk cili kering kisar
6 biji cili merah *
3 biji bawang besar*
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
mesin bahan2 bertanda*
2 batang serai (di ketuk)
sedikit bunga cengkeh, bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis
sedikit minyak utk menumis
garam dan serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMBUATNYA
1. Ayam di gaul garam dan kunyit
kemudian goreng separuh masak.
2. Panaskan sedikit minyak masukkan
rempah tumis dan serai biar hingga wangi.
3. Kemudian masukkan bahan2 yang di mesin dan cili kering
tadi dan biarkan pecah minyak atau sehingga masak.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili biarkan seketika.
5. Masukkan madu kacau sekejap,masuk serbuk pati ayam
dan susu cair.
6. Biar mendidih ,kemudian masukkan ayam .kalau tak masin
tambah sedikit garam.
7. Biar hingga masak.
5 comments:
Huh berpeluh-peluh makan ayam rose bermadu nih....
Huh berpeluh-peluh makan ayam rose bermadu nih mama....best.
to AZIAN
patut laa nengok pinggan jer atas meja,ayam nya dah ilang,azian makan ropenyer hi hi
Mama...Watie tak makan ayam..rasanya tu sebab jarang masak ayam kat umah....nanti hantar budak2 umah Mama jer lah tumpang makan ayam!
to Watieman rmanbkr
boleh2 mai la mama tengah makan nii.